Bahan2:
Ikan sekor dilumur dgn garam
Halia (hiris panjang kecik2)
Bawang putih (ketuk2)
Serai (hiris kecik2)
Bawang merah(dihiris)
Carrot(dihiris kecik2)
Tomato(hiris kecik)
Daun sup/daun bawang(potong kecik2)
Cili
Cili
Sos tiram(secukup rasa)
Sos sotong(secukup rasa)
Kiub ayam(setengah)
Limau nipis(diperah ke dlm kuah)
*kuantiti bahan2 neh pandai2 la bajet2 cndiri..haha
Cara buat:
1. Semua bahan2 tu sumbat dlm ikan yg dibelah perut tu n tabur jgk atas ikan tu.
2. Masuk ikan tu dlm periuk untuk stim tu..letak la air for stim.
3. Daun sup n tomato letak kemudiaannya bila agak2 ikan tu nk masak.
4. Pandai2 la tggu smpai ikan tu masak..hahaha..*kalau nk kuah tu pekat tmbah la tepung jagung ckit yg dibancuh ngn sedikit air.
*aku x reti nk ajar org masak neh..kah3..pandai2 la korg buat/belasah..keh3.
x cukup 1 lg...... lada hitam ditumbuk.. pas 2 tabur atas...
ReplyDeletedepend la nk buh ka dak..
ReplyDeletelada 2 nk bagi wangi lg masakan 2
ReplyDeletebest nye nampak. terliur rase tgh2 lapa nih
ReplyDeletecik ayuni: try la buat..x susah pn..hehe
ReplyDelete